Cikkek listázása

Sillye Jenő és barátaiSillye Jenő és barátai

A hőskor

Szerző: Körössy László

Úgy tűnik, hogy a hazai „keresztény könnyűzenei” együtteseket bemutató sorozatunkat az élet szerkeszti. A kezdetekkel szerettük volna indítani a rovatot, de a témában rögvest az aktualitásokkal szembesültünk. Az egyik csapat éppen a Petőfi Csarnok-beli nagy koncertre készült, a másik új CD-jét készítette el. Nem tétlenkednek hazai keresztény muzsikusaink, a mintegy másfélszáz együttes folyamatosan buzog, dolgozik: zajlik az élet. Mindeközben azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy e zenei életben máig hatóan jelen van, ma is énekel valaki, aki a hatvanas évek végén egy szál dobgitárral a kezében meghonosította Magyarországon ezt a műfajt. Sillye Jenő dalait ma is szeretik és éneklik a templomokban, de a falakon kívül is.
A hatvanas évek végétől kezdve a templomba járók egyre gyakrabban találkozhattak az úgynevezett „keresztény beattel”. A gitáros zene hazai megteremtője, Sillye Jenő, valamint zenésztársai mindenki számára érthető egyszerűséggel énekelték dalaikat. E hőskor miliője, társadalmi, politikai körülményei a mai fiatalok számára szinte elképzelhetetlenek. Nagymaroson, az ifjúsági találkozókon ott lézengtek az ügynökök, akik árgus szemekkel (meg)figyelték az egyházi élet muzikális és ehhez kapcsolódó lelki megújulásának bontakozó csíráit. Jenőék pedig „csak” zenéltek, énekeltek a mindennapokról, a küzdelmes hitről, az örömről.

Sillye Jenő neve azóta fogalommá vált, ő a műfaj „nagy öregje”. Több mint harmincéves pályafutása során kétszáznál több dalt és hat nagyobb lélegzetű oratóriumot írt. Többek közt a Jézus anyja, Mária, a Jöjj, Lángoló, az Értem is meghalt a kereszten és a Kristályóriás címűt. Ez utóbbi húsvéti oratóriumot idén április 17-én Veresegyházán adták elő a szentatya emlékére. A zeneművet Sillye Jenő 1978-ban írta II. János Pál pápává szentelése alkalmából Kovács Gábor pap-költő verseire.

Keresztútját országszerte játszák a templomokban, ifjúsági találkozókon. Az utóbbi években sorra járja együttesével a Kárpát-medencei falvakat, váro­sokat. Fellépései: evangelizációk.

A napjainkban is aktív zenész ma sem felejti, hogy fellépései a legnehezebb időszakokban az őt támogató egyházi személyeknek voltak köszönhetőek. Nagymarosnak, a „lelki erőműnek” elválaszthatatlan része ő. Működésének hatása máig érezhető.

A Família kérdésére Sillye Jenő a közeljövő terveiről beszélt:

– Soha nem tervezek hosszú távon előre, mert hitem és meggyőződésem szerint oda megyek, ahová Isten küld. Még ifjú koromban ért egy megdöbbentő élmény. Egy kedves idős bácsi nagyon szerette volna, ha az ő templomában is énekelünk. Lelkesen intézte a meghívásunkat és összehozott egy találkozót a plébánosával. Amikor benyitottunk a plébániára, egy idős lelkipásztor fogadott minket meglehetősen kétségbeesetten: „Én mondtam, hogy ne hívja ide magukat, ez nagyon veszélyes lehet.” Kissé leforrázva, sűrű bocsánatkérések közepette távoztunk. Akkor megfogadtam, hogy csak ott akarok szolgálni, ahova meghívnak. A meghívás legyen a jel, hogy Isten akarja tőlem ezt a szolgálatot. Azóta se akarok sem szerepelni, sem „nyomulni” sehol.

Az elkövetkező időszakból szeretettel ajánlok néhány programot (jelentkezés és info: sillyeb@pro.hu):

Május 7., 19 óra, Szigetmonostor, szabadtéri ökumenikus találkozó;
Május 25., Komárom, Szlovákia, ifjúsági találkozó;
Június 4., 17 óra, Érsekvadkert, Kolping-találkozó, szabadtéri koncert;
Június 11., 19 óra, Verőce, szabadtéri koncert, önkormányzati rendezvény;
Június 21., 18 óra, Mogyoród, római katolikus templom;
Július 20–24., egerszalóki ifjúsági találkozó, péntek este keresztút, szombaton koncert;
Augusztus 12–14., Dunabogdány, gitáros tábor.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>